Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
En stenhuggare analyserar skifferblocket av Oppdalsskiffer innan han börjar bearbeta.

Möjligheter

Oppdalsskiffer överraskar många med sina ljusa, varma nyanser som smälter så elegant in i en modern skandinavisk inredning.

Utomhus är det en klassiker som är mycket älskad, inte bara för den vackra ytan, men lika mycket för kanterna.

En mycket speciell egenskap hos skiffer från Oppdal är att den kan snittas och knäckas på samma sätt som glas. Så här kan våra stenhuggare, med de enklaste verktygen, skapa vinkelräta produkter med en helt naturlig kant. Detta ger trappan eller hällen det  lilla extra!  Dessutom är den väl lämpad i stora storlekar och kan ge en häpnadsväckande effekt som bänkskiva eller skifferplatta runt eldstaden.

En trappa med skiffersteg och uteplats täckt med trâdgårdsskiffer i ljus Oppdalskiffer utanför en stuga vid havet
Skiffersteg med huggen kant och oregelbundna skifferplattor | Ljus Oppdalsskiffer.
En öppen spis i tegel i ljusgrå Oppdalskiffer. Eldstaden är byggd som en torrmur. I bakgrunden finns en matsal.
Murstenar med naturliga kanter | Ljus Oppdalsskiffer.

Ursprung

Skiffern från Oppdal bryts från Sæterfjellet och förädlas vid foten av berget – bara några stenkast från skifferbrottet.

I och med byggandet av Dovrebanan för 100 år sedan blev skiffern ett centralt levebröd och byggmaterial för lokalt utbildad arbetskraft i byn och branschen behåller idag också sin position som ett hörnstensföretag i fjällkommunen längst söder om Trøndelag, Norge.

Livscykel

Oppdalsskifferns historia började för 750 miljoner år sedan när sand, lera och grus sjönk till havets botten. Så småningom omvandlades detta till berg under högt tryck.

Med tiden försvann haven och idag bryts Oppdalsskiffern och bearbetas från berg till naturmaterial – med alla de egenskaper som berget gav det: evig styrka och motståndskraft mot frost, vatten, syra och klimatförändringar. Men fortfarande vacker och mycket formbar.

Skytebasen i skiferbruddet til Minera Skifer på Oppdal står nede i en bergsprekk og med en styrekonsoll

750 miljoner år gammalt norskt berg

Skifferns liv är långt men okomplicerat. Det bildas och härdas under miljontals år, tills det plötsligt sprängs fram ur berget. Och när det händer är det inte alls osannolikt att Otto Ørstad kommer att stå lite längre upp på backen – med svartkrut på händerna och en över 80 år gammal detonator i händerna.

Projekt

Ljus Oppdalsskiffer är mycket älskad – både på grund av dess uttryck i ljusgrå nyanser som passar så bra in i skandinavisk design och för att skiffern har ett minimalt miljöavtryck.

I strävan att bygga grönt och uppnå miljöcertifieringar är det viktigt att välja material med lägsta möjliga miljöpåverkan. Sedan finns det lite som kan konkurrera med ett kortrest, evigt naturmaterial med hög grad av manuell bearbetning.

Om du reser kollektivt och befinner dig på Helsingborg Central eller kanske Kongens Nytorv där den nya tunnelbanan tar dig runt Köpenhamn på 27 minuter – är det fint att tänka på att väggarna i borstad ljus Oppdalsskiffer inte bara är exceptionellt vackra, men också miljösmarta!   

En byggnad med bas av fasadskiffer från Oppdal. Ovanför ligger ett stort trätak format som en vinge
Helsingborg Central, Sverige | Tengbom Architects
En trappa till en station klädd med plattor av ljus Oppdalskiffer på väggarna
Helsingborg Central, Sverige |Tengbom Architects
En station klädd med skifferplattor på väggarna i ljusgrå skiffer från Oppdal.
Cityringen Köpenhamn, Kongens Nytorv, Danmark | Architect: Arup

På Moesaard Museum kan du gå på golv och på trappor av Oppdalsskiffer samtidigt som du fascineras av arkeologiska samlingar. Här hittar du bland annat världens bäst bevarade mosskropp från järnåldern – som råkar vara lika gammalt som det äldsta skiffergolvet vi känner till på Munkholmen utanför Trondheim.

Du kan berika din själ och sinne på Segerstedthuset Uppsala universitet, UiT Norges arktiska universitet eller i den prisbelönta Mortensrudkyrkan – alla med olika variationer av ljus Oppdalsskiffer som viktiga delar av designen.

En stor trappa med skiffersteg i ljus Oppdalskiffer. I trappan finns skulpturer av människor från järnåldern.
Moesgaard museum, Aarhus, Danmark | Henning Larsen Architects
En stor hall med skifferplattor och trappor i ljusgrå Oppdalskiffer. En spiraltrappa i trä går upp till nästa våning.
Segerstedthuset – Uppsala Universitet, Sverige | Arkitekt: 3XN
En modern byggnad med skiffertegel monterad som torrmur tillsammans med stora glasytor.
Mortensrudkyrkan, Oslo, Norge | Jensen og Skodvin Arkitekter

I Nye Skøyen Atrium bidrar ljus Oppdalsskiffer till en god arbetsmiljö för de människor som har denna unika kontorsbyggnad som arbetsplats. Byggnaden belönades med en Breeam excellent miljöcertifiering.

Några av Norges finaste turistattraktioner har ljus Oppdalsskiffer som en naturlig och neutral bakgrund. Kanske njuter du av vigelands 200 skulpturer i Frognerparken i sommar eller den spektakulära fjordvyn från Loen Skylift 1011 meter över havet?

Ett utsiktsrum på Loen Skylift med Oppdalshällar i skiffer på golvet och med utsikt över fjordar och berg.
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor och Eva Eide Koefoed
Vigelands Park with flagstones in Oppdal slate, sculptures and beautiful rose bushes.
Frognerparken (Vigeland Skulpturpark), Oslo, Norge | Gustav Vigeland
A beautiful room with Oppdal slate crazy paving on the floor, two chairs with leather and a black fireplace hanging from the ceiling.
Loen Skylift, Norge | Aaland Arkitektkontor och Eva Eide Koefoed

Och ska du vara i byn Oppdal för att njuta av den friska luften i vackra berg, åka på myskoxe-safari eller testa forsränning nerför floden Driva? Ja, då kommer du att se exempel på skifferprojekt vart du än går. Vi rekommenderar att du tar en extra titt på Skifer Hotel – både exteriör och interiör!

Vi beklagar, men du använder en version av Internet Explorer som inte stöds på den här webbplatsen. Webbläsaren uppdateras inte längre av Microsoft och kan därför utgöra en säkerhetsrisk. Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare. Välkommen tillbaka!