Jump to main content Jump to navigation Jump to footer
Portrettbilde av Bertil Andersson, steinhugger hos Minera Skiffer Offerdal

– Det är trevligt att kunna arbeta med att producera ett material som både är viktigt för din hemstad, och inte minst väldigt trevligt att titta på.

Om du är född och uppvuxen i Lien, cirka en mil norr om Offerdal i Jämtland, är det naturligt att skiffer blir en del av ditt liv. Det var det i alla fall för Bertil.

Möjligheter

Dag efter dag, år efter år, kan tusentals människor gå över Offerdalsskiffern. Där kommer den att lämnas lika vacker och opåverkad av belastningar som tung trafik, vatten, syra och klimatförändringar kan utgöra.

Offerdalsskiffer är idealisk för allt från golv- och badrumsplattor, trappsteg eller pooler. Vill du skapa lite extra magi? Använd den utomhus på fasaden och njut av synen när Offerdalsskiffern visar sin förmåga att reflektera färg och ljus under olika årstider och tider på dagen.

En hall med grå skiffer i hallen. Offerdals skifferklinker på golvet ger en kontrast till vita släta väggar.
Skifferplattor i naturyta i entréhallen | Offerdalsskiffer
En stuga med mörka timmerväggar och en stor fåtölj. På golvet ligger grå oregelbunden Offerdalsskiffer.
Oregelbunden skiffer som golv inomhus är vackert och hållbart | Offerdalsskiffer

Ursprung

I Offerdal domineras landskapet av långsträckta skogar och sjöar. Ändå har skiffern från berget gett lokalbefolkningen ett viktigt levebröd sedan slutet av 1940-talet.

Som i både Otta och Oppdal är vi i Offerdal också angelägna om att förädla skiffern i omedelbar närhet av stenbrottet. På så sätt kan Offerdalsskiffern fortsätta att skapa viktigt värde lokalt samtidigt som miljön räddas från bördan av en lång transportsträcka.

Livscykel

Efter 650 miljoner år i ett med naturen har skiffern från Offerdal uppnått en styrka och uthållighet som imponerar även de mest härdiga av oss.

Offerdalsskiffern är mycket lämplig där andra naturmaterial inte är lämpliga. Extrema belastningar som tung trafik, frost och klimatförändringar biter inte på skiffern från Jämtland som trots sin bevisade styrka fortfarande är mycket vacker att titta på – i många generationer framöver.

2 män som arbetar med natursten i Offerdals skifferbrott.

Projekt 

I strävan att bygga för att nå målen i Parisavtalet och målen för klimatneutralitet är det viktigt att välja material med lägsta möjliga miljöpåverkan.

Henning Larsen Arkitekt valde just Offerdalsskiffer utifrån det låga miljöavtrycket när de ritade Nordea Banks nya huvudkontor i Köpenhamn. Projektet med grön prestige belönades då också med högsta möjliga miljöcertifiering; LEED Platina.

Skifferplattor av Offerdalskiffer på golv och vägg i Nordeas nya huvudkontor i Köpenhamn.
Nordea HQ, Köpenhamn, Danmark | Henning Larsen Architects
Skifferplattor av grå skiffer från Offerdal och ljusgrå skiffer från Oppdal i en skulpturfontän på Kistefos Museum.
Kistefos Museum, Norge | Artist: Jeppe Hein
Fasadskivor i grå Offerdalskiffer på en modern fasad på Van abbe museet i Nederländerna.
Van Abbemuseum, Eindhoven, Nederländerna | Arkitekt: Abel Cahe

Fasaden med Offerdalsskiffer på Van Abbemuseums samtidskonstmuseum i Nederländerna ger dig en imponerande syn där fasaden förändras med ljuset under hela dagen.

Offerdalsskifferns vågiga och ljusreflekterande yta är ett litet konstverk i sig, vilket konstnären Jeppe Hein lyfte fram i sin skulptur ”Vägen till tystnad” som du kan beundra i skulpturparken på Kistefos Museum.

Som människor är vi väl ”förbundna” till naturen och vi gillar att omge oss med den. Skiffer är ett levande material som åldras med värdighet och ger värme till en inredning. Kanske är detta en del av anledningen till att kända spahotell som Copperhill Mountain Lodge, Palanga Design and Spa Hotel och Falkenberg Strandbad har använt Offerdalsskiffer i olika former och i allt från barer och receptioner, till pooler, bastur och eldstäder?

Skifferplattor av grå skiffer på golv från Offerdal i modernt rum med trä vid Uppsala universitet.
DTU Life Science and Bioengineering, Köpenhamn, Danmark | Christensen & Co. Architects + Rørbæk of møller Arkitekter
En stor eldstad i tegel av grå Offerdalsskiffer monterad som torrmur på Copperhill Mountain Lodge.
Copperhill Mountain Lodge, Åre, Sverige | Arkitekt: AIX og Bohlin, Cywinski Jackson
Offerdal utomhusplattor av grå skiffer som bildar ett mönster på det nya stora torget i Trondheim.
Torget i Trondheim, Norge | Agraff Arkitektur

Konst och hållbarhet ligger också till grund för att bland annat Offerdalsskiffern valdes till den stora torgytan på Torget i Trondheim. Skiffern bildar ett mönster inspirerat av Tröndersk mönstertradition och designades av konstnären Edith Lundebrekke.

Ett torg ska vara ett levande och pulserande stadsrum och kräver starka material! Östersunds torg, belagt med Offerdalsskiffer, används till allt från torghandel och konserter till pulkaåkning och skidåkning.

Celsius, Uppsala Science Park, Sverige | White Arkitekter
Hubben, Uppsala Science Park, Sverige | White Arkitekter

Vi beklagar, men du använder en version av Internet Explorer som inte stöds på den här webbplatsen. Webbläsaren uppdateras inte längre av Microsoft och kan därför utgöra en säkerhetsrisk. Vi rekommenderar att du använder en annan webbläsare. Välkommen tillbaka!