Projektreferenser

Fakta:

  • Byggherre: Akademiska Hus and Uppsala University
  • Stad: Uppsala, Sverige
  • Arkitekt: 3XN
  • Färdigställt: 2017
  • Fotograf: Thomas Harrysson.
  • Stenleverantör: Naturstenskompaniet
  • Material: ljus Oppdal antikborstat golv och steg
  • Sertifisering: Miljöbyggnad – nivå silver

Uppsala Universitet Segerstedthuset

Ett hus i trädgården

Uppsala Universitet är det äldsta universitetet i Norden med 45 00 studenter och är en internationell arbetsplats för över 600 anställda dedikerade till forskning och utbildning i världsklass. Placerat i Uppsalas botaniska trädgård, har trädgårdsarkitekten lyckats skapa en vacker harmoni mellan den frodiga, omkringliggande faunan och det levande interiören i byggnaden. Ett modernt arbetsområde är upprättat, fullt av ljus, färg och naturliga element. Kärnan i byggnaden består av ett ljust och öppet atrium med en iögonfallande ek trappa som knyter ihop de olika golven. Här finns en rad olika arbetszoner, från öppna plankontor, rum designade för grupparbeten och mer privata arbetsområden.

Naturliga färger

För att skapa en tillhörighet till den botaniska trädgården som omger byggnaden var gröna toner ett centralt tema för projektets interiöra design. Andra naturliga element inkluderar naturstensgolv och steg (antikborstat golv av ljus Oppdalsskiffer i 30 cm bredder och fallande längder) samt ekmöbler och andra tillbehör. Materialvalet lägger till en naturlig aura som genomsyrar universitetets profil.

Segerstedthuset är byggt som ett hållbart hus med högt ställda miljökrav. Effektiv energianvändning, sunda materialval, tyst inomhusmiljö, god ventilation och hög fuktsäkerhet är kriterier som varit viktiga.
Solceller på taket bidrar till husets energiförsörjning. Miljö- och hållbarhetsperspektiv finns med i restaurangens verksamhet. I anslutning till huset finns laddplatser för elbilar och elcyklar.
Byggnaden är miljöcertifierad enligt systemet Miljöbyggnad, på nivån silver.