Projektreferenser

Fakta:

  • Byggherre: Tautra Mariakloster
  • Arkitekt: Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS
  • Entreprenör: NCC Construction
  • Byggeår: 2006
  • Priser:Building of the year 2006. Forum AID Award 2007, Mies van der Rohe prize for Architecture 2006, Marmomac International Stone Award 2007
  • Skiffer: Otta Pillarguri sort og rust i blanding. 500 kvm i format 73 cm x 30,40,50 cm.

Tautra Mariakloster

Nära ruinerna av klosterruinerna på Tautra i Trondheimsfjorden , har sju Cistercian-nunnor , med många andras stöd och hjälp , etablerat sig och byggt ett kloster som stod färdig 2006. Den enkla rummet Tautra Mariakloster inspirerar till lugn och insikt, förstärkt av mötet med det omedelbara landskapet och det dramatiska landskapet utanför.

Klosterdelen är byggd som en sluten byggnad med inre trädgårdar . Den är 80 meter lång och 21 meter bred , totalt över 2.000 kvadratmeter golvyta . Medans klostret är en sluten värld , så är kyrkorummet öppet för allmänheten. Öppenheten manifesteras också i själva byggnaden, som har ett tak som ger utsikt rätt upp i himlen.

Ramverket är av limträ som är öppet och synligt invändigt. Takbjälkar och innertak är placerade så att ljuset släpps in och bildar sinnrika mönster på väggarna . Över trätaket ligger ett glastak som yttertak på en ram av aluminium . På så sätt släpps ljuset in, och de som befinner sig där inne, får ta del i de natursköna omgivningarna med fjordar och fjäll.
Exteriört har det används Otta rost skiffer . Skiffern ger ett vackert färgmönster , och med tiden kommer den att utveckla en allt vackrare patina . Skiffern är fäst med kantomslutande krokar och utgör en mycket tålig och underhållsfri fasad.

Klostret på Tautra framröstades till årets byggnaden 2006. Juryns motivering : “Den har en tydlig miljöprofil . En intressant arkitektur . Den är komplex och är byggd av olika material.”

Övriga utmärkelser: Forum AID Award 2007, Mies van der Rohe-priset för arkitektur i 2006, Marmomac International Sten Award 2007