Projektreferenser

Fakta:

  • Byggherre: København kommune
  • Arkitekt: Nøhr and Sigsgaard Architects
  • Byggår: 2012
  • Skifferleverantör: E. Nielsen Stenhuggeri

Valby Vatten och kulturhus

Fjällbadsgrotta i Köpenhamns platta landskap

Danmark är ett platt land, men här har det nu skjutit upp något som ser ut som ett litet fjäll. Detta är den nya Valby vatten och kulturhus. En rå och kantig byggnad som ser ut som något som skulle kunna skapats av naturen. Kanske bara inte den danska….

De naturliga löper som en röd estetisk tråd genom byggnaden, med associationer till fjäll, skogssjöar och tjärnar, stöttat av naturmaterial såväl utvändigt som invändigt. Golven är täckta med elegant och hållbar silvergrå skiffer utvunnen från norra Skandinavien, närmare bestämt Mineras skiffers skifferbrott i Offerdal. Kanten av poolen är täckt med vackert mörkt trä, i stället för den betydligt mer använda vita plasten.

Detta sammantaget ger byggnaden en kvalitetsprägel  och signaliserar komfort och avkoppling. Köpenhamns kommun önskade sig specifikt ett vatten- kulturcentrum i Valby, inte en simbassäng. Arkitekt Niels Sigsgaard från Nohr & Sigsgaard lät fantasin flöda fritt och kom med en verkligt kulturförslag för alla som inte bara vill ha ett dopp i poolen, men kanske också en saunatur, ljusterapi för depression eller bara vill vara i en avslappnad atmosfär i en social miljö med mycket vatten. Resultatet är skapat i en utmanande geometri som har sneda vinklar i tre dimensioner. Det har varit särskilt fokus på att minska energiförbrukningen och byggnaden är listad som en lågenergiklass 2-byggnad.