Projektreferenser

Fakta:

  • Arkitekt: Abel Cahen
  • Klient: Eindhoven kommun
  • År: 2003
  • Skifferleverantör: Stone N.V
  • Skiffer: Offerdal fasadeplattor i natur overflate i format 60cm x 60 cm i tjocklek 3-4 cm

Van Abbemuseum

Van Abbemuseum ligger centralt i Eindhoven, Nederländerna, på den östra stranden av floden Dommel. År 2003 blev den befintliga kulturmärkt byggnaden, ritad av arkitekten AJ Kropholler renoverad grundligt, och integrerad i arkitekten Abel Cahens nya byggnad. Den nya byggnaden har en unik arkitektur, som tillsammans med sina konstsamlingar och utställningar, gör Van Abbemuseum till en unik mötesplats för samtida konst.

Hjärtat i den nya byggnaden är ett 27 meter högt torn med inåt-sluttande väggar. Varje våning har sin egen inre struktur, ibland högt och monumentalt, ibland blygsam eller överraskande i sin form.

Fasaden på den nya byggnaden är klädd med Offerdal skiffer. Skiffer ger ett vackert “grått skal” som förändrats i ett färgspektra från grått till mörk antracit beroende på väderförhållandena. Skiffern framhäver den vinkelräta, eleganta utformningen av den nya byggnaden, som bildar en uttrycksfull kontrast mot de ljusa och förvånansvärt transparenta invändiga ytorna.