Projektreferenser

Fakta:

  • Byggherre: privat villa
  • Plats: Östersund, Sverige
  • Arkitekt: Pål Ross
  • Byggeår: 2005-2006
  • Foto: Mikael Damkier
  • Material: Offerdalskiffer torrmur och Otta Pillarguri golv och spis-/bänkskivor
  • Utmärkelser: European property awards 2014, Best Architecture Single Residence Sweden 2013, Sveriges vackraste villa 2009, Bästa nybyggnad anpassad till lokal byggnadstradition 2009

Villa Victor

Ingenting i naturen är fyrkantigt, så varför måste ett hus vara det?

Villan är ca 350 kvadratmeter och byggt i två plan i suterräng på en höjd. Med en önskan om att skapa en illusion av att huset var hugget ur fjället, är utsidan präglat av en rund form och stora mängder torrmur i Offerdalsskiffer. Skiffern skapar en vacker kontrast till de vita murväggarna som utgör den övriga exteriören. Från huvudetaget har du panoramautsikt i 180 grader, där du på en klar dag kan se hela vägen till Norge.

Utsidan kan verka pretentiös, men både exteriör och interiör är samtidig präglat av enkelhet och konsekvens när det gäller uttryck, materialval och ytor. För att skapa en brygga mellan utsidan och insidan är skiffer nyttjat som materialval också invändigt. Badrummet är ägarens favoritrum – ett rum som domineras av skiffern. Runda väggar i Offerdalsskiffer torrmur är konstverk i sig självt, samtidigt som Ottaskiffer Pillarguri pryder golv i kök och bad samt som spis- och bänkskivor.

De runda formerna, tillsammans med en effektiv planlösning, skapar mycket vackra och fantasifulla rum som anknyter väl till den omkringliggande naturen och den fantastiska utsikten. Konsekvent och enkelt, men också stora hus med dominerande positioner är karakteristika som också finns i den lokala byggnadstraditionen, och därför framstår “Villa Victor” som ett exempel på fantasifull innovation som bygger på tradition och miljö.